Energie zuinig ePM1 luchtfilter voor gebouw De Rotterdam

CASE STUDY: Prettig wonen en werken in De Rotterdam

De Rotterdam is een van de grootste gebouwen van West-Europa. Cushman & Wakefield, als property manager, voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van de 4.000 mensen die hier dagelijks wonen en werken. Een goede en gezonde werkomgeving stelt echter hoge eisen aan de klimaatbeheersing. Door over te stappen op een nieuw HQ-luchtfilter wordt het stroomverbruik van de luchtbehandeling met 15% gereduceerd en verbetert de binnen- luchtkwaliteit met 57% door het filteren van fijnstof.

De verticale stad, het dichtstbevolkte stukje Nederland 

De Rotterdam bestaat uit 3 torens, is maar liefst 44 verdiepingen hoog en heeft een vloeroppervlak van 160.000 m2. Het multifunctionele gebouw huisvest onder andere appartementen, kantoren, een hotel en diverse restaurants. Ivar Stoop, senior technisch manager bij Cushman & Wakefield: “Dagelijks zijn er in de ‘verticale stad’ zo’n 3.500 tot 4.000 mensen aanwezig, waarmee het gebouw het dichtstbevolkte stukje Nederland is. Dit stelt zeer hoge eisen aan de klimaatbeheersing.”

Het gebouw is in 2013 in gebruik genomen. “Bij de ontwikkeling is er natuurlijk rekening gehouden met de aanwezigheid van dit grote aantal mensen. Kijken we naar de klimaatbeheersing dan komt hier meer bij kijken dan je in eerste instantie zou verwachten. Om een voorbeeld te geven: in het voorjaar is de buitenlucht met 12oC nog koel, terwijl de zon het gebouw al aardig kan opwarmen. We hebben dan te maken met een koude en warme zijde. Ook staan de gebouwen op bepaalde momenten in elkaars schaduw,” aldus Stoop. De drie torens zijn daarom ieder uitgerust met een eigen klimaatbeheersingssysteem dat op zijn beurt weer is opgesplitst in verschillende zelfvoorzienende segmenten. Stoop: “Hierdoor kunnen we eenvoudig plaatselijk bijsturen en bij onderhoudswerkzaamheden is de impact voor de gebruikers minimaal. Inmiddels hebben we alle seizoenen meegemaakt en geen problemen ondervonden. Het blijft echter een kwestie van finetunen om tot een optimaal resultaat te komen.”

Besparen door efficiënter omgaan met energie

In Nederland zijn de energiekosten relatief hoog. Efficiënter omgaan met energie zorgt daarom direct voor lagere exploitatiekosten. De Rotterdam gebruikt stadsverwarming en Maaswaterkoeling voor het op temperatuur houden van de leefomgeving. “Ongeveer 30% van de servicekosten bestaat uit energiekosten voor verwarming, luchtbehandeling en andere elektrische voorzieningen. Het is daarom noodzakelijk om continu na te blijven denken over manieren om energie te besparen. Het is belangrijk dat partners met ons meedenken en ons op de hoogte houden van nieuwe technische ontwikkelingen. Als wij geld kunnen besparen door het toepassen van innovaties, komt dat ook onze huurders ten goede”, vertelt Stoop.

Nieuw energie efficient HQ-luchtfilter: sterke reductie energieverbruik

Een goed voorbeeld van zo’n technische innovatie vindt plaats binnen de luchtbehandeling. Rens de Witte, Hoofd serviceafdeling, Roodenburg Service: “De Rotterdam is geen kleine jongen: per uur wordt er ruim 300.000 m3 schone lucht rondgepompt. Om dit te bewerkstelligen zijn 7 luchtbehandelingskasten voorzien van meer dan 200 zakkenfilters continu in bedrijf. Het totale systeem verbruikt hierdoor veel energie. Omdat besparingen bij deze enorme verbruikshoeveelheden meteen veel opleveren, hebben we samen met AFPRO Filters gekeken of we hier verbeterslagen kunnen maken.”

Maurice Gijzen, senior accountmanager bij AFPRO Filters: “Hoe hoger de weerstand van een filter, hoe harder de luchtbehandelingskast moet werken om de gewenste hoeveelheid lucht rond te pompen en hoe hoger het energieverbruik. Ik constateerde destijds een drukval van 130 Pa bij aanvang die vrij snel opliep tot 190 Pa. De luchtbehandeling is frequentie gestuurd waardoor het energieverbruik erg hoog wordt. Ik heb destijds geadviseerd over te stappen op een nieuw type HQ-filter met een aanvangsweerstand van slechts 90 Pa. Uit de Life Cycle Cost (LCC)- berekening blijkt dat dit resulteert in een energie- en kostenreductie van minimaal 15%. Ook kent dit filter een langere standtijd wat resulteert in een afname van arbeids- en materiaalkosten.”

“In de meeste gevallen bestaat er een groot spanningsveld tussen energiekosten, exploitatiekosten en leefklimaat. Vaak moet ik hierbinnen concessies doen. In de nieuwe HQ-filters zijn alle voordelen verenigd. Deze filters bieden zoveel voordelen dat ik met geen mogelijkheid ‘nee’ kan zeggen” – Ivar Stoop, senior technisch manager bij Cushman & Wakefield.

Energie efficient HQ-luchtfilter filtert meer PM1 fijnstof uit de lucht 

Ook op het gebied van het terugdringen van fijnstof biedt een HQ-filter grote voordelen. Milieudefensie onderzocht de luchtvervuiling in Nederland en concludeert dat met name in de Randstad de uitstoot van fijnstof erg hoog is. “De Rotterdam staat op een locatie waar we te maken hebben met een hoge concentratie fijnstof: schepen die voorbij varen en aanmeren, het drukke verkeer op de Erasmusbrug en bij westenwind hebben we te maken met luchtvervuiling vanuit de industrie”, aldus Stoop.

“Wij voelen ons verantwoordelijk voor de mensen die werken en leven binnen het gebouw. Mensen zijn al snel acht uur per dag bij ons binnen. Door de luchtkwaliteit verder te verbeteren, leveren wij een substantiële bijdrage aan het welzijn van deze mensen.” De oude luchtfilters boden een bescherming tegen fijnstof van 35% Minimum Test Efficiency (MTE). De nieuwe ePM1 HQ-filters filteren maar liefst 55% van de schadelijke stof uit de lucht. Door enkel de luchtfilters te vervangen, verbetert de binnenluchtkwaliteit met 57% met betrekking tot de hoeveelheid fijnstof.

Positieve eerste resultaten

De Witte: “We monitoren 24 uur per dag de luchtbehandelingssystemen en drie dagen per week hebben wij een monteur op locatie aanwezig voor preventief onderhoud en beheer. Lopen luchtfilters vol dan neemt de weerstand toe en gaat er bij ons een voordrukalarm af. We vervangen dan de filters zodat de luchtbehandelingskast altijd optimaal blijft presteren. Preventief vervangen we jaarlijks de luchtfilters.”

“Een goede service vereist echte betrokkenheid. Dat geldt voor ons maar ook voor onze leveranciers. Als je werkt aan een langdurige relatie en niet gaat voor snelle successen, kun je een relatie opbouwen en uiteindelijk meer voor elkaar betekenen. We hebben tijdens dit project intensief samengewerkt met AFPRO Filters. Als een van de beste installatiebedrijven van Nederland willen we alleen de beste kwaliteit leveren. AFPRO Filters is voor ons een nieuwe leverancier en heeft ons, maar ook Cushman & Wakefield moeten overtuigen van hun expertise en productkwaliteit. En dat is gelukt. Met harde cijfers heeft AFPRO Filters ons laten zien wat de meerwaarde van haar luchtfilters is. Ook over het serviceniveau en het proactief meedenken zijn wij erg te spreken. We houden samen met Cushman & Wakefield het energieverbruik nauwlettend bij om te zien of de voorspellingen achteraf waargemaakt zullen gaan worden. De eerste resultaten zijn zeer veelbelovend”, aldus De Witte.

Dank u voor uw aandacht. Als u meer wilt weten over deze case study of andere vragen heeft over het besparen van energie, het filteren van fijnstof en het verbeteren van uw binnenklimaat dan horen we graag van u.

Foto bron: unsplash