ZiekenhuizenZiekenhuizen

Luchtfilter voor ziekenhuis

De luchtkwaliteit in een ziekenhuis is van cruciaal belang voor de gezondheid van uw patiënten, personeel en bezoekers, wat hoge eisen stelt aan een luchtfilter voor een ziekenhuis. Wij hebben al meer dan 35 jaar internationale ervaring met de luchtzuivering voor ziekenhuizen.

Efficiënt Energieverbruik

Het energieverbruik is doorgaans de belangrijkste kostenfactor voor luchtfiltratie in een ziekenhuis. Zo’n 70% van de totale kosten voor de filtratie betreft het energieverbruik. Sinds de invoering van energielabels voor de deelnemers aan het Euroventcertificeringsprogramma is het veel eenvoudiger om energie efficiënte luchtfilters te kiezen. Het label geldt voor alle luchtfilters van de norm EN 779: 2012 en omvat de filterklassen G4-F9. Zo zijn de luchtfilters uit onze collectie zakkenfilters (HQ) en compactfilters (HPQ) voorzien van het A+label.

Rendement

Voor een optimale hygiëne en de luchtzuiverheid is niet alleen de filterklasse van belang, maar ook het rendement van de luchtfilters in deze klasse. Zo is voor filterklasse F7 een MTE-waarde van 35% nodig. Dit betekent dat de luchtfilters bij een deeltjesgrootte van 0,4 μm een rendement van minimaal 35% moeten hebben. Onze F7-filters uit HQ85-serie hebben een rendement van 55%, wat zorgt voor een merkbare verbetering van de luchtkwaliteit in een ziekenhuis.

Bij het Alexander Monro Ziekenhuis zorgen voor een gezond binnenklimaat en verlagen we ook nog de energie kosten met onze energiezuinige luchtfilters.

 

Zekerheid door normen en richtlijnen

Er worden strenge normen en richtlijnen gehanteerd om een optimale hygiëne te garanderen.

DIN 1946-4 : Luchtfiltersystemen in gebouwen en ruimten in de gezondheidszorg
VDI 6022 : Hygiënische eisen an luchtfilterapparatuur en-systemen
DIN EN 13779 : Mechanische ventilatie en klimaatbeheersing in gebouwnen zonder woonbestemming
ISO 16890 : Luchfilters voor algemene ventilatie
DIN EN1822:2009 : Filtratie van  zwevende deeltjes ( EPA, HEPA en ULPA)

Functies van Luchtfilters in Ziekenhuizen

  • Patiënten en medewerkers beschermen tegen infecties
  • Ventilatieapparatuur en luchtkanalen beschermen tegen verontreiniging
  • Operationele kosten terugdringen door een lagere energiebehoefte

In een ziekenhuis lopen de behoeften aan schone lucht behoorlijk uiteen. Zo zijn er afdelingen waar een normale luchtkwaliteit afdoende is, zoals kantoren, de administratie en de wachtruimten. In het grootste deel van het ziekenhuis moet de kwaliteit van de lucht echter aan veel hogere eisen voldoen. Denk daarbij aan operatiekamers en isolatieruimten. Hier is niet alleen de luchttoevoer van belang, maar moet ook de afvoerlucht goed worden gereinigd met een filter voor zwevende deeltjes om besmetting te voorkomen.

Hoe hoger de eisen, des te efficiënter de filters moeten zijn. De filtratie wordt meestal uitgevoerd in fasen, van het voorfilter uit de klasse M5 tot de eind- of tussenfasen F7, F9 en H13.

Luchtfiltratie tips voor ziekenhuizen Luchtfiltratie tips voor ziekenhuizen
Meer informatie