Case study Stena Vastgoed

Duurzaamheid, gezondheid en kostenreductie gaan prima samen

Stena Realty B.V.is een internationaal vastgoedbedrijf dat onderdeel uitmaakt van de Zweedse Stena Groep. Het vastgoedbedrijf is onder andere actief in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland de Verenigde Staten. Michiel Veldkamp, technisch manager: “Een van de aandachtspunten van Stena is het verminderen van de CO2-uitstoot en het monitoren van het binnenklimaat. Dat doen we door bij vervanging een verstandige energetische keuze te maken waardoor de energie consumptie positief wordt beïnvloed. Deze lange termijn visie is goed voor het milieu, en onze gebruikers.

Bescherming tegen gevaarlijk fijnstof

Het vastgoed van Stena bevindt zich voor het overgrote deel in de grote steden van Nederland. Volgens metingen van het RIVM is in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de concentratie fijnstof in de lucht, als gevolg van verkeer en nabijgelegen industrie hoger dan gezond is. Fijnstof bestaat uit kleine deeltjes die door de longen in de bloedbaan terechtkomen en daar ernstige ontstekingen kunnen veroorzaken. Het RIVM becijferde dat mensen die veel in aanraking komen met fijnstof ernstig ziek kunnen worden en enkele maanden korter leven.
Stena laat periodiek het binnenklimaat van haar gebouwen onderzoeken. Op advies van de installateur TotalKlima werken zij naar een manier om de luchtkwaliteit binnen de panden verder te verbeteren. Veldkamp: “Wij voelen ons verantwoordelijk voor het welzijn van onze huurders en doen er alles aan om een zo gezond mogelijke werkomgeving te creëren. Het binnenklimaat in de gebouwen van Stena voldoet nu al aan de normen, maar we willen hier graag een volgende verbeterslag in maken. TotalKlima attendeerde ons op een nieuw type luchtfilter. Na een presentatie hierover te hebben bijgewoond bij AFPRO was ik enthousiast. Deze luchtfilters zorgen voor een verdere verbetering in luchtkwaliteit, terwijl het energieverbruik en de kosten afnemen.”

Hoogwaardig filter op basis van nieuwe ISO-normering

Maurice Gijzen, senior accountmanager AFPRO Filters: “Ik hebdestijds Stena een PM1 85%-filter geadviseerd dat voldoet aan de nieuwe ISO16890-normering. Deze normering is veel nauwkeuriger dan de oude EN779:2012-norm. De oude norm beschrijft een filter op basis van het filtervermogen bij een gemiddeld stofdeeltje. ISO 16890 geeft het afzonderlijke filtervermogen weer bij deeltjes van verschillende afmetingen op basis van de classificatie door de World Health Organization. Het filter verwijdert maar liefst 80% van het fijnstof uit de lucht.”

Een bijkomend voordeel van het nieuwe filter is dat het energie en dus geld bespaart als gevolg van de lage luchtweerstand. De exacte besparing is afhankelijk van de ruimte en toepasbaarheid van de PM1 85% -filters. Heerschop: “Naast het feit dat de nieuwe filters zorgen voor een lager stroomverbruik kennen ze ook nog een langere standtijd. Waar de filters voorheen ieder jaar eens of meerdere keren vervangen werden hoeft dit nu niet meer met deze frequentie. Dit betekent een afname van de materiaal- en arbeidskosten én minder afval. Met andere woorden: nog meer besparing.”

Heerschop: “Als totaalleverancier denken wij met onze klanten mee en houden we de ontwikkelingen binnen de markt scherp in de gaten. Zo kunnen wij hen proactief adviseren. In dit geval is het een no-brainer. We zijn dan ook snel begonnen met de uitrol van de nieuwe aanzuigfilters. Deze filters hebben een PM1 85% -classificatie. Dit betekent dat 80% van het fijnstof uit de lucht wordt verwijderd. ”

“De nieuwe filters zijn ongeveer 20% duurder, maar dat verdienen we naar verwachting eenvoudig terug door de langere levensduur. Dit is dus een win-winsituatie: we dragen bij aan de gezondheid van mensen en besparen op de kosten voor luchtbehandeling”, aldus Veldkamp.