Luchtfilter Stichting Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

Betere luchtkwaliteit zorgt voor ultieme theaterbeleving 

Een van de mooiste klassieke theaterzalen van Europa is ongetwijfeld de Stichting Stadsschouwburg van Haarlem. Daarnaast heeft Haarlem een van de beste kamermuziekzalen van Nederland: de Philharmonie. (Foto 1: luchtfilter stichting stadsschouwburg philharmonie haarlem)

“De Philharmonie is van oudsher een herensociëteit welke omgebouwd is tot concertzaal. In 2005 is deze geheel gerenoveerd en biedt inmiddels plaats aan 1400 personen. De stadsschouwburg is 1908 door de gemeente gebouwd en honderd jaar later volledig gerenoveerd en voorzien van een nieuwe toneeltoren, kantoren en een nieuw klimaatbeheerssysteem”, vertelt Arjan Angevaare, projectleider gebouwenbeheer van de Stadsschouwburg Haarlem. In 2013 is het eigendom van beide gebouwen overdragen van de gemeente naar een stichting. “De gemeente mist de knowhow om een schouwburg te exploiteren en te onderhouden. Wij kunnen goedkoper en meer flexibel inspelen op veranderingen.” (Foto 2: luchtfilter stichting stadsschouwburg philharmonie haarlem)

Fijnstof in het centrum van Haarlem

Fijnstof bestaat uit onzichtbare maar zeer schadelijke stofdeeltjes die op langere termijn zorgen voor ernstige longklachten. Uitlaatgassen van auto’s en industriële uitstoot zijn veroorzakers van fijnstof. Peter Gras, hoofd service van Technisch Bureau Massier: “Zowel de Philharmonie als de stadsschouwburg liggen in het hart van Haarlem en in de directe omgeving van de drukke A9. Tel daarbij op dat bij een ongunstige wind Haarlem last heeft van verontreinigingen afkomstig van Schiphol en je begrijpt waarom de hoeveelheid PM1 fijnstof in Haarlem aardige uitschieters kent.”

Angevaare: “Als schouwburg voelen ons verantwoordelijk voor het welzijn van onze gasten en medewerkers. Alhoewel de binnenlucht aan alle normen voldoet, hebben we de Firma Massier gevraagd te onderzoeken of hier verbeteringen mogelijk zijn. De luchtkwaliteit is erg belangrijk voor de beleving van een voorstelling. Tevens wilde ik weten of er besparingsmogelijkheden zijn.” Gras: “Schone lucht voelt fris en aangenaam, maar vormt een aardige uitdaging. Men wil een voldoende hoge verversingsgraad bereiken zodat de gebruiker zich behaaglijk voelt in het theater. De verschillende zalen worden multifunctioneel gebruikt. Ieder type voorstelling vereist andere instellingen van het klimaatsysteem. De omstandigheden bij een klassiek concert waarbij het publiek voornamelijk stil zit, zijn anders dan bij bijvoorbeeld een popconcert met dansende mensen. Hierbij ontstaat meer warmte wat andere eisen stelt aan de klimaatbeheersing.” (Foto 3: luchtfilter stichting stadsschouwburg philharmonie haarlem)

Terugdringen van PM1 fijnstof door betere luchtfilter stichting stadsschouwburg Philharmonie Haarlem

Massier zocht contact met Maurice Gijzen, senior accountmanager bij AFPRO Filters. “Enerzijds willen we meer verontreiniging uit de lucht filteren en hierdoor een betere beleving en een gezondere omgeving creëren. Anderzijds heb ik gezocht naar een luchtfilter met een langere standtijd. Mijn advies was het huidige F7-filter te vervangen door een fijnfilter van klasse PM1. Deze filters zijn zeer geschikt voor stedelijke omgevingen met een luchtverontreiniging hoger dan de Europese richtlijn voor fijnstof”, aldus Gijzen.

“De luchtkwaliteit is voor ons het belangrijkste. Dat we door een langere standtijd minder vaak de filters hoeven te vervangen, is een mooi extra voordeel. Het zou goed kunnen zijn dat we hierdoor de hogere aanschafprijs terugverdienen.” – Arjan Angevaare, Projectleider Gebouwenbeheer, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

(Foto 4: luchtfilter stichting stadsschouwburg philharmonie haarlem)

Minder filterwisselingen zorgt voor afvalreductie bij Theater

Gras: “Door het gebruik van de nieuwe filters wordt de luchtkwaliteit binnen beter. In een theater wil men geen negatieve invloeden in de vorm van fijnstof en geluid van buiten. Wij willen dat artiesten, publiek en personeel zich zo prettig mogelijk voelen tijdens een voorstelling.” Angevaare beaamt dit: “De luchtkwaliteit is voor ons het belangrijkste. Dat we door een langere standtijd minder vaak de filters hoeven te vervangen, is een mooi extra voordeel. Het zou goed kunnen zijn dat we hierdoor de hogere aanschafprijs terugverdienen. Maar belangrijker vinden we dat we de hoeveelheid afval reduceren. Dat is helemaal in lijn met onze Green Key Goud-certificering voor milieuverantwoord-ondernemen.”

Als u nog meer informatie wilt, of vragen heeft over deze case study of ander zaken dan horen we graag van u.

Kontakt