Wooncomplex Oosterheem

AFPRO HD-luchtfilter bespaart wooncomplex Oosterheem €12.500/jaar op energiekosten

Thuisvester, een wooncorporatie gevestigd in Oosterhout heeft zo’n 13.500 huurwoningen in beheer. De organisatie streeft ernaar de woon- en leefkwaliteit van bewoners te versterken. Met een vooruitstrevende aanpak wordt gewerkt aan een fijne samenleving. Michel Bakermans, medewerker Beheer & Innovatie: “Onze focus ligt op goede, passende en betaalbare woningen en op de kwaliteit van de leefomgeving. We zetten in op het beheersen van de woonlasten voor onze klanten en het verbeteren van het wooncomfort. Een mooi voorbeeld hiervan is ons zorg/ wooncomplex Oosterheem.”

Optimale combinatie van woongenot en duurzame klimaatbeheersing

Thuisvester realiseerde in 2009 het zorgcomplex Oosterheem, bestaande uit 100 zorgappartementen en 24 aanleunwoningen. Bakermans: “Sinds 7 jaar moeten alle zorggebouwen gekoeld worden. Dat is wettelijk bepaald. Ons zorgcomplex maakt voor verwarming en verkoeling gebruik van duurzame koude- en warmteopslag, ook wel KWO genoemd. Hiermee besparen we op kosten voor klimaatbeheersing en past helemaal binnen ons streven naar betaalbaar wonen binnen een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving.” Grondwater laat zich uitstekend gebruiken om warmte en koude in op te slaan. In de zomer gebruikt men het koele grondwater om het complex te koelen. Het opgewarmde koelwater wordt vervolgens weer opgeslagen in de bodem en in de winter gebruikt om het complex te verwarmen. Voor het koelen is het grondwater meteen geschikt. Om het water te gebruiken voor verwarming, moet het water verder verwarmd worden met een zogenaamde warmtepomp die op de bron is aangesloten.

Oosterheem

Besparen op luchtbehandeling binnen wooncomplex

“Na verloop van tijd merkten we dat het energieverbruik van het pand hoger was dan we hadden verwacht”, zegt Bakermans. Samen met onze installateur Kuijpers zochten we naar de oorzaak. Heiki Claeys, projectmanager bij Kuijpers: “Het mooie aan dit complex is dat het een gescheiden energiemeting heeft. Zo worden installaties als de warmptepomp en de luchtfiltering apart gemeten. Hierdoor zagen we vrij snel dat de ventilatie van het complex relatief veel stroom verbruikt.” Claeys zocht op zijn beurt contact met AFPRO Filters. “We keken samen naar een filter met een lagere weerstand, waardoor het energieverbruik afneemt.”

Een HD-filter heeft een grotere opvangcapaciteit. De aanvangsdruk is veel lager en blijft ook tijdens de gehele standtijd lager. We gingen van een verbruik van 20.000 kWh per maand naar 12.000 kWh”, Heiki Claeys, projectleider bij Kuijpers.

HD-filter bespaart 8.000 kWh per maand voor wooncomplex

Uiteindelijk koos Claeys voor een zogenaamd HD-filter. “Dit type filter heeft een grotere opvangcapaciteit. De aanvangsdruk is veel lager en blijft ook tijdens de gehele standtijd lager. We gingen van een verbruik van 20.000 kWh per maand naar 12.000 kWh. Als je je bedenkt dat een kilowattuur gemiddeld 13 cent kost, zie je dat het vervangen van de filters Thuisvester geen windeieren legt.” Het zorgcomplex bespaart nu, door slechts het vervangen van de luchtfilters, ruim 1.000 euro per maand. Hiervoor zijn geen verder wijzigingen aan het filtersysteem nodig. Bakermans: “We zien op de meter gewoon dat de nieuwe filters energie besparen. Daar profiteert de huurder van. Per woning hebben we het over een besparing van meer dan 100 euro per jaar. Ik ben dan ook erg blij met de input van onze installateur.”

We zien op de meter gewoon dat de nieuwe filters energie besparen. Daar profiteert de huurder van. Per woning hebben we het over een besparing van meer dan 100 euro per jaar”, Michel Bakermans, medewerker Beheer & Innovatie bij Thuisvester.

Oosterheem

Langere standtijd zorgt voor verdere kostenbesparing

“Waarschijnlijk liggen de besparingen nog hoger”, vervolgt Claeys zijn verhaal. “De nieuwe filters zijn duurder in aanschaf, maar hebben als gevolg van een grotere opvangcapacitieit een veel langere standtijd. Voorheen vervingen we de filters vier maal per jaar. Deze HD-filters vervangen we gemiddeld 1 á 2 maal per jaar. Dat levert een besparing op in materiaal, arbeidsloon en afvalafvoer.”

Verbetering van de luchtkwaliteit

Het lagere vermogen waarop de luchtbehandelingskasten nu werken, heeft nog een derde voordeel. Bakermans: “We proberen de luchtkwaliteit in onze woningen te optimaliseren. Een van de zaken waar we naar kijken is de snelheid van de luchtstroom. Deze proberen we zo laag mogelijk te houden. Mensen ervaren luchtstroming namelijk al snel als tocht. Daarom hebben de woningen in ons complex niet de standaard twee, maar drie luchtfilters. Dit houdt de luchtsnelheid laag. Een lager vermogen van de luchtbehandelingskasten draag hier positief aan bij.”

Zowel Bakermans als Claeys zijn dan ook zeer tevreden over de samenwerking met AFPRO Filters. Claeys: “We werken al jaren prima samen met AFPRO Filters. Het is erg prettig dat zij met ons meedenken en zoeken naar de juiste oplossing.”

Als u meer wilt weten over deze case study of over hoe u ook energie en geld kunt besparen met de luchtfilters van AFPRO Filters dan horen we graag van u.